fbpx

5 enkla steg för att skapa hållbara rutiner

I ett liv, fyllt av ständig förändring och oändliga to-do listor, är det lätt att känna sig överväldigad, och att skapa hållbara rutiner kan kännas utmanande, men det är faktiskt ett av de mest kraftfulla stegen du kan ta för dig själv och för ditt liv. Men hur gör man då, för att skapa rutiner som verkligen håller i längden? Rutiner som inte faller bort efter några veckor och ännu en gång lämnar kvar en bitter eftersmak av misslyckande? I den här artikeln delar vi med oss av våra knep och de tipsen vi brukar ge våra kunder när de påbörjar sin resa.
coaching

5 viktiga steg för att skapa hållbara rutiner i ditt liv

1. Identifiera vad som är viktigt för dig: Innan du börjar skapa dina nya rutiner, ta ett steg tillbaka och fundera på vad som verkligen är viktigt för dig. Vad är det du vill förändra och inom vilka delar av ditt liv känner du att det är viktigast att du skapar en förändring just nu? Är det inom hälsa, familj, karriär eller kanske personlig utveckling?

2. Börja litet. Alltså pyttelitet: En av de största misstagen vi ser andra göra är att skapa nya vanor som förutsätter att du gör väldigt mycket direkt! Det är som upplagt för att misslyckas när stora förändringar ska på plats samtidigt och därför är det bättre att du väljer en liten vana att börja med, något som känns hanterbart även under stressiga dagar. Det kan vara så enkelt som att dricka ett glas vatten varje morgon eller ta en fem minuters promenad under lunchen. När du sen har fått in den vanan kan du långsamt öka. Men kom ihåg att små steg leder till de allra största förändringarna.

3. Hitta sätt att påminna dig själv: Det är så enkelt att glömma bort nya vanor i början. Vi är så inkörda i våra gamla mönster och det är så lätt att glömma bort de hållbara rutiner som vi har skapat för oss själva. Fundera därför på vad du kan göra för att påminna dig själv om dina nya rutiner, kanske kan det funka att ställa in påminnelser på din telefon eller skriva ner dem i din kalender? När vanan börjar kännas mer naturlig, kommer du inte längre att behöva påminnelser.

4: Fira dina framgångar: Varje gång du lyckas hålla fast vid dina nya hållbara rutiner, ge dig själv en klapp på axeln. Inga framsteg är för små för att firas utan minsta lilla steg ska firas, alltid! Att fira dina framgångar ger dig själv en positiv känsla och gör det lättare att hålla fast vid dina nya rutiner.

5: Justera dina rutiner när det behövs: Livet händer och ibland kommer saker i vägen för dina rutiner. Istället för att se det som ett misslyckande, tillåt det vara en möjlighet för dig att förändra dina rutiner och göra om. Om du inte kan göra din vanliga rutin en dag, se om du kan justera eller ändra den så att den ändå passar in i din dag, oavsett hur liten eller hur mycket du gör.

När rutiner blir din superkraft

Rutiner är verkligen en superkraft! Det skapar struktur och en känsla av kontroll i en värld som alldeles för ofta är oförutsägbar. Känslan av kontroll och struktur kan minska stress och ångest. De hjälper dig också skapa det livet som du drömmer om, ett steg i taget. Men framför allt så skapar dina rutiner utrymme i ditt liv för det som verkligen betyder något för dig.

Att skapa hållbara rutiner handlar inte om att begränsa dig själv, utan det hjälper dig att skapa en trygg grund där du kan växa och utvecklas, helt i din egen takt. Oavsett om du precis har börjat din resa och ska börja utforska meningsfulla dagliga rutiner eller letar efter sätt att förbättra och förfina de vanor du redan har, kom ihåg att varje steg är viktigt. Varje steg är ett steg mot livet som du vill leva.

Så fina du, vad blir ditt första steg?